Güneş Paneli Nedir? 

Güneş enerjisi günümüzde yoğun kullanılan enerji kaynağıdır. Solar panel olarak da bilinen paneller güneşten gelen ışığı elektriğe çevirir. Panellerin üzerinde güneş enerjisini soğurmaya yarayan çok sayıda güneş hücresi bulunur. Paneller sayesinde yeryüzüne gelen güneş ısısı ve ışığı kullanılabilir enerjiye dönüşmektedir.

Her geçen gün panellerin kullanımı artmaktadır. Geçmiş yıllarda sadece yapılarda kullanılan paneller artık geniş arazilerde de kullanılmaya başlanmıştır. Tarım yapmaya elverişli olmayan arazilerde güneş panelleri kurulur. Paneller sayesinde ihtiyaç duyulan güneş enerjisi karşılanır. Güneş enerjisinin kullanımı değer kazanmaktadır. 

Güneş Paneli Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler 

Solar panellerin fiyatlarını, panelin watt gücü, ebatları, markası, malzeme kalitesi, garanti süresi ve sertifikasyonu belirler. Güneş paneli seçimi yaparken en önemli kriterlerden birisi kalitedir. Güneş panellerinin kalitesini, üretim süreci ve yapımında kullanılan malzemeler belirler. Güneş panelinin verimliliği, ışınımı elektrik enerjisine dönüştürme oranı olarak tanımlanabilir. Panel verimliliği; panel üzerine düşen güneş ışınlarının elektrik enerjisine dönüştürülme oranıdır. 

Güneş panelinin verimlilik oranı, güneşlenme süresine de bağlı olarak ortalama üretilecek elektrik miktarını belirtmektedir. Güneş paneli hücre tipine göre performans değişmektedir. Halen gelişmekte olan güneş paneli teknolojisinde çok sayıda farklı ürünler üretilmektedir.

Ürünlerde kullanılan malzemeler de değişkenlik göstermektedir. Güneş panellerinde daha çok monokristal ve polikristal hücreler kullanılmaktadır. Yatay veya dikey olarak yerleştirilebilen plakaların kullanım alanları farklıdır. Bu nedenle güneş paneli hücre tipi öğrenilmeli ve kullanılacak alana uygunluğu sorgulanmalıdır. 

Güneş panelinin gücü, elde edilecek verimi etkilemektedir. 

Güneş panelleri aynı koşullar altında farklı düzeyde elektrik üretebilmektedir. Bu düzeyleri etkileyen faktörler arasında panelin gücü de bulunmaktadır. Güneş paneli seçimi sırasında güneş ışınlarının verimli olduğu dönemlerde elde edilecek minimum ve maksimum elektrik miktarı öğrenilmektedir. Panelin doğru açı ile montajlanması ve güneşten gelen ışınların yoğunluğuna bağlı olarak maksimum verime ulaşılabilmektedir. 

Panelin ısınması elektrik verimini düşürebilir. 

Güneş Güneş paneli seçiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ısınma katsayısıdır. Solar paneller, güneş ışınlarının bir kısmını elektriğe dönüştürmekteyken bir kısmı da şartlar gereği ısı haline gelmektedir. Her panelin belirli oranda ısınması beklenmektedir. Ancak panellerin çok ısınması sonucunda akım artmakta ve gerilim değeri düşmektedir. Bu durum, panelin daha az miktarda elektrik üretmesine yol açmaktadır. Güneş panelinin sıcaklık katsayısı sıfıra yakınlaştığında verim daha yüksek olmaktadır. 

Güneş panellerinin garanti süresi olmalıdır. 

Tercih edilecek panellerin garanti süresi zarfında ödenen ücreti amorti etmesi gerekmektedir. Garanti süresi ayrıca olası problem ve hasarın giderilmesi için de gereklidir. Bu nedenle satın alınacak güneş panelinin garanti süresi ve kapsamı hakkında bilgi sahi olunmalıdır. Üretici firmalar genellikle 25 ila 30 yıl arasında garanti süresi sunmaktadır.

Fiyat performans parametresine uygunluk önemlidir. 

Satın alınacak her ürün ve hizmette olduğu gibi güneş panellerinde de fiyat performans parametresi önemlidir. Güneş panelleri için ödenecek ücretin kalite ile doğrudan alakası bulunmaktadır. Ürün seçimi sırasında ödenen ücretin kaliteyi karşıladığından emin olunmalıdır. 

PV PANEL ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Monokristal: Az alanda daha yüksek verim. Aynı ölçüde polikristale göre %20’ye kadar daha iyi performans sağlar. En eski ve en bilinen güneş panellerinden biri mono kristal güneş panelidir. Tek bir kristal yapısından oluşur. Hepsi tek bir düz renk olarak görülen güneş hücreleridir. Küçük bir alana sahipseniz bu model sizin için uygun olabilir. 

Polikristal: Polikristal güneş panelleri de silikondan yapılır. Güneş hücrelerini oluşturmak için tek bir silikon kristali yerine birden çok silikon parçası birlikte eritilerek kullanılır. Silikon, birden çok kristalden oluştuğu için bu tür paneller polikristal olarak adlandırılmaktadır. Fiyat/Kalite performansı en iyi model ve en popüler modeldir. 

Thin: İnce film yapısı ile daha az yer kaplar. Profilleri de yoktur. Esneme özelliğine sahip modelleri de bulunmaktadır. GES sektöründe en az tercih edilen panel çeşididir. Güneşten gelen ışınları emme oranı fazla olsa da verimlilikleri son derece düşüktür, spesifik alanlarda tercih edilme oranı düşük olsa da geniş ve ince filmin de kullanışlı olduğu yerler bulunmaktadır. 

Full Black: Üreticilerin tamamen siyah güneş panelleri oluşturmak için kullandıkları yöntem, standart beyaz arka tabakayı siyah olanla değiştirmektir. Siyah arka tabaka, güneş pillerinin aralığını ve güneş panelinin arka tarafının siyah görünmesini sağlar. Daha çok estetik duruş sağlaması adına tercih edilmektedir. 

Half-Cut: Half Cut ifadesi yarı-kesim anlamına gelmektedir. Bu ismi almasının sebebi de standart güneş hücrelerinin özel bir teknoloji kullanılarak ikiye kesilmesidir. Buradaki hücre kesiminin amacı standart güneş paneline göre daha fazla güneş hücreli bir güneş paneli oluşturmaktır. Paneldeki bypass diyotları da üst ve alt kısmı birbirinden ayıracak şekilde ortada yer almaktadır.

Panel bu şekilde alt ve üst kısım olarak da ikiye ayrılmış olur. Yani alt ve üst kısım birbirinden bağımsız olarak çalışmaktadır. Bu da daha az iç direnç, daha yüksek enerji çıkışı ve gölgelenme sonucu daha az verim kaybı anlamına gelmektedir. 

Bifacial: Standart hücrelerin aksine arka yüzeyine yansıyan ışınım ile enerji üretimine katkı sağlayabilen bir yapıdır. En çok bildiğimiz panellerde sadece ön yüzeyden alınan ışınım elektrik enerjisine çevriliyordu. 

Bifacial çift yüzeyli güneş panelleri ile kurulacak yerin şartları da uygun olursa %25 -30 bandına kadar üretim arttırılabileceği teknik dokümanlara, simülasyonlara girmiştir. Ülkemizde yaygın olarak polikristal güneş panelleri kullanılmaktadır.

Profesyonel uygulamalarda half-cut tercih edilmektedir.

“Doğru tercih için bize ulaşabilirsiniz.” 

Yazan: ECE ÇALIŞCI

Elektrik Elektronik Mühendisi 

Referanslar: https://www.mirsolar.com.tr/category/blog/